Skip to content

By the Rivers of Long Valley

How do you fit an event space for 150 people, six classrooms, and a full-size catering kitchen between a church and a parish house while meeting floodplain and wetlands restrictions (a river borders one edge of the property,) registered historic district requirements, and multiple easements?  With ingenuity and not too many parallel lines.

Street (east) facade of the new Fellowship Hall & Classroom Building nestled in between Zion Lutheran Church and its parish house. Long Valley, NJ. June, 2012. Click images to enlarge.
New building with historic church and the South Branch of the Raritan River just beyond. McAuliffe + Carroll Architects. Long Valley, NJ. June, 2012.
East side classroom wing. Long Valley, NJ. June, 2012.
View back to the main street, Schooley’s Mountain Road (church off-camera to the right.)
West side (back) classroom with view to the north of Schooley’s Mountain. Long Valley, NJ. June, 2012.
Fellowship Hall as seen from the ramp which connects to the parish house. Long Valley, NJ. June, 2012.
Steps from the event space up to the parish house ramp. Looking east to Schooley’s Mountain Road. Parish house seen on left, ground level classroom (not seen) to the right. Long Valley, NJ. June, 2012.
North side of event hall with doors leading to patio space. Long Valley, NJ. June, 2012.
Event space at dusk. Long Valley, NJ. June, 2012.
Exterior view of Fellowship Hall (event space) with the parish house to the left, the church in the background, and the west wing to the right (classroom above, kitchen below.) Long Valley, NJ. June, 2012.

The restrictions, requirements and easements mentioned up top forced the plan into an overall triangular shape but McAuliffe + Carroll was able to keep the feel of project’s exterior to a compound of three smaller buildings. Two of these (east and west wings) match the local houses in size and silhouette. The third with its long stone front echoes the feel of nearby historic ruins as well as some of the inns, mills, and larger buildings native to the area.

Inside, as you can see from the photos above, it feels as one – a large interconnected space, with an easy flow from the event hall to the classrooms and to the parish house. There are no real wings per se. McAuliffe + Carroll’s signature use of color and form is seen throughout keeping the interior feeling fresh and contemporary.

McAuliffe + Carroll Architects (they also did my new studio, and two renovations to our house; backyard and main floor/entrance.)

2 Comments

  1. Thanks for the post, Jon. As usual, your shots look terrific!

Comments are closed.

Subscribe to Blog via Email

Enter your email address to subscribe to this blog and receive notifications of new posts by email.