Skip to content

Planes, Facets, Stone, Tile, Felt, and Light

Entry lobby, Andlinger Center for Energy and the Environment at Princeton University. Design by Tod Williams Billie Tsien Architects | Partners. November, 2015.

Continuing with the architecture updates, here is the new Andlinger Center for Energy and the Environment at Princeton University. Design by Tod Williams Billie Tsien Architects | Partners (TWBTA). The complex includes TWBTA’s signature use of stone, concrete, glass, and tile. To those it adds large felt murals which are illustrations drawn from famous scientists’ notebooks.

Entry lobby, Andlinger Center for Energy and the Environment at Princeton University. Design by Tod Williams Billie Tsien Architects | Partners. November, 2015.
Second floor lobby, Andlinger Center for Energy and the Environment at Princeton University. Design by Tod Williams Billie Tsien Architects | Partners. November, 2015.
Lecture Hall, Andlinger Center for Energy and the Environment at Princeton University. Design by Tod Williams Billie Tsien Architects | Partners. November, 2015.
Ground floor landing, Andlinger Center for Energy and the Environment at Princeton University. Design by Tod Williams Billie Tsien Architects | Partners. November, 2015.

As is often the case, I am brought in by a client before an architecture project is completed. The client needs photos ahead of time; in some cases they are preparing press releases and/or they may be publishing a book to be ready in time for the building’s dedication. As such, I’m tasked with having to work around spaces with missing elements, exteriors with unfinished landscape design, and final post-construction cleanings still on the punch list. Some of that can be corrected in Photoshop but much of it is also done via view selection. Looking for spaces which are most intact and which still tell the story.

With the Andlinger Center, exteriors were not done and the building was not occupied. So, lab spaces and exterior views were not part of this project.

In terms of lighting, I supplemented the existing light in most of the photos. Adding between one and three lights as needed. These tended to accent the space. In the photo above of the entry lobby with the felt mural of Galileo’s planet drawing a light was added to rake across the mural and one was added to throw some more light onto the chairs.

In the Ground Floor Landing photo three lights were used: a Litepanels’ Sola 4 Fresnel added light to the wall and the left inside railing; a Litepanels’ Astra in a softbox with a grid did similar work on the wall and left outer railing; and another Astra was used to add some fill light to the bottom steps.

Lighting setup for the Ground Floor Landing view. Andlinger Center for Energy and the Environment. Princeton University. November, 2015.

Images from the Andlinger Project have been added to the Architecture > Commercial gallery on my website.

Subscribe to Blog via Email

Enter your email address to subscribe to this blog and receive notifications of new posts by email.